Чому можна навчитися у простого вуличного торговця

Чому можна навчитися у простого вуличного торговцяШон Рейн (Shaun Rein), власник консалтингової компанії China Market Research Group, на сторінках Forbes Russia ділиться трьома уроками в сфері управління бізнесом, які дав йому… простий вуличний торговець, його герой і справжній приклад для наслідування.

Містер Ван не титан бізнесу, не Джек Уелч і не Уоррен Баффетт. Він вуличний торговець у Ганьсу, однієї з найбідніших провінцій Китаю. Ван продає смажених курей і гамбургери, працює без відпочинку, але ніколи не перестає посміхатися.

Містер Ван дав наступні уроки в сфері управління бізнесом.

Перший урок у тім, що завжди треба мати попереду Велику Ціль. Ван прагне накопичити достатньо грошей, щоб відправити в коледж свого сина. Виглядає банально, але там, де ріс він сам, про це годі було і думати, навіть поїсти вдавалося не щодня. Коли на його шляху зустрічаються перешкоди, він ні на секунду не забуває про свою мету – хороша освіта і краще життя для свого сина.

MUST READ:  Yahoo! готовий віддати за MySpace рекордні $9 млрд.

Людина, яка прагне досягти чогось важливого, працює не за зарплату, а за мрію. І єдине, що заважає йому досягти своїх цілей, – це він сам, тому що за мету треба боротися. Не дозволяйте нікому говорити вам, що ви не впораєтеся. Навпаки, шукайте мотивацію в тім, щоб посоромити скептиків. Вану вже майже вистачає грошей, щоб відправити сина в школу. Якщо він зміг це зробити, почавши з нуля, то і ви зможете здійснити будь-яку свою мрію.

Другий урок полягає в тому, що неодмінно треба важко працювати, щоб досягти бажаного. Є багато книжок про те, як зрізати кути на шляху до успіху і заробити швидкі гроші. Але коштують вони не більше, ніж акції Enron. Щоб рухатися вперед, доводиться приносити жертви. Ван встає щодня о 5-ій ранку, працює до пізнього вечора і живе в крихітній однокімнатній квартирі.

Заробляти гроші, повагу та визнання – довгий процес, його не можна вмістити в кілька тижнів. Багато мільярдерів роками не йшли у відпустки і перезаставляли свої будинки, намагаючись забратися наверх. Усе, що варте зусиль, вимагає їхнього докладання.

MUST READ:  Як втратити клієнта: 7 простих кроків

Третій урок вуличного торговця: поважайте своїх клієнтів. Містер Ван продає свої гамбургери і школярам, і бізнесменам, він посміхається їм всім і пам’ятає, що саме вони люблять. Багато його клієнтів їдять у нього 3-4 рази в тиждень. На запитання, чому вони віддають перевагу вуличному лотку, а не McDonald’s кварталом нижче, вони відповідали, що причиною тому є приголомшлива турбота, яку виявляє містер Ван.

Багато підприємців могли б повчитися у Вана тому, як треба надавати послуги.