П’ять уроків від Білла Гейтса

П'ять уроків від Білла ГейтсаБілл Гейтс – людина, яка не потребує представлення. Ставлення до нього людей варіюється від різко негативного (аж до ненависті, «Microsoft – імперія зла») до надзвичайно захопленого. Але якщо відкинути емоційний контекст і зосередитися на управлінських принципах, якими він керується в бізнесі й не тільки, то нам відкриються деякі цікаві, хоча і дуже прагматичні, речі.

Урок №1. Економія на дослідженнях
Традиційно вважається, що великого успіху на ринку може домогтися та компанія, яка сама проводить дослідження, вкладаючи в них чималі кошти. Адже це гарантує їй одержання всього прибутку від комерціалізації плодів досліджень. Однак досвід Білла Гейтса говорить про те, що найчастіше набагато вигідніше заощадити на дослідженнях, почекавши, поки якась невелика фірма придумає щось цінне, а потім купити її. Так поступила компанія Microsoft, коли її продуктам загрожувала поява нових мережевих технологій і веб-додатків. Гейтс просто купив WebTV і Hotmail – і тим самим вирішив проблему.

MUST READ:  11 порад управлінцям від Google

Урок №2. Хитре наймання персоналу
Частина програмістів, що створили Windows, колись працювали в конкуруючих фірмах – зокрема, в Xerox і PARC, причому брали участь у проектах по створенню схожих систем. Переманивши їх, Білл Гейтс тим самим привласнив частину інтелектуальної власності конкурентів (і при цьому цілком легальним шляхом).

Урок №3. Не реалізуйте свої ідеї самостійно
Якби Білл Гейтс був програмістом – нехай і геніальним, то він не зміг би стати багатієм. Тому він зволів міркувати над тим, які саме програми будуть затребувані на ринку і що потребують кінцеві користувачі. А реалізацію цих ідей доручив своїм програмістам.

Урок №4. Не будьте допитливим
Часто керівникам доводиться сидіти на нудних нарадах, перечитувати сотні паперів і займатися ще купою інших справ, що віднімають час, який можна було б витратити з більшою користю. Наприклад, придумати як збільшити прибуток компанії. Білл Гейтс це зрозумів і найняв Стіва Баллмера. Нехай професійний керівник візьме на себе всі обов’язки по забезпеченню безперебійного функціонування компанії, тоді ви зможете зайнятися більш цікавими питаннями.

MUST READ:  Чим повинен займатися лідер?

Урок №5. Користуйтеся допомогою венчурних капіталістів, але не віддавайте владу в їхні руки
Компанія Microsoft уважає, що приймати важливі рішення потрібно з урахуванням думок клієнтів і користувачів, але не венчурних капіталістів. Користуватися їхніми грішми при необхідності – можна й потрібно. Але довіряти їхнім судженням про ваш бізнес не варто – навряд чи вони знають про нього більше, ніж ви.

За матеріалами журналу “Управління компанією”