Обережно! Саботажник у компанії

Обережно! Саботажник у компаніїХто такий “саботажник”, і що значить “улаштувати саботаж”, думаю, знають всі. Однак справа докорінно змінюється, коли цей термін попадається в бізнесі, а ще гірше – в окремо взятій організації.

Діагностувати підлеглого як саботажника важко, а найчастіше і неможливо, однак “шкідлива діяльність” такого фахівця безпосередньо відбивається на роботі всієї організації. Відбувається це ще й тому, що такі люди, як правило, мають великий авторитет у команді – це неформальні лідери, що вміють красномовно виголосити промову, вчасно промовчати, а при необхідності вставити вагоме слово. Ні, цих людей не бояться й не побоюються, навпаки, люблять і поважають. А значить і шкода від їх “підривної діяльності” носить ще більш глобальний характер.

Керівникові ж варто знати наступне – будь-які розмови серед підлеглих на зразок: “фірма виросла, але щось на зарплаті це не відбилося”, “на вулиці спека, а нам навіть робочий день не скоротять” тощо – справа рук його – САБОТАЖНИКА.

MUST READ:  Додаткові завдання і напруга на роботі? Що може бути краще!

У фільмі “Початок” (“Inception”), який нещодавно вийшов на екрани, герой Ді Капріо говорить наступне: “Ідея – найбільш заразний вірус, від якого немає ліків”. І хіба ж він не правий? За тим само принципом працює й саботажник, впроваджуючи в мозок колег ідею, однак ідею, що руйнує внутрішні порядки й корпоративну культуру.

Не можна сказати, що такий співробітник поводиться аморально, або ігнорує дисципліну. Можливо, він навпаки, найперший приходить в офіс, і працює надурочно, але(!), вимовляючи свої думки й міркування на тему дисципліни, убиває страх і відповідальність в інших колегах, змушуючи їх міркувати приблизно наступним чином: “Так, це робота мене не варта, я стільки часу й сил убиваю на неї, і де подяка? Ну подумаєш – спізнюся, вони мене що, звільнять? Та де вони взагалі знайдуть такого співробітника як Я!”

Керівникові ж організації доведеться лише дивуватися раптом упалої лояльності підлеглих і байдужому ставленню до роботи.

MUST READ:  Яких студентів хочуть роботодавці?

Уникнути подібної ситуації, звичайно ж, можна. Для цього потрібно залучити на свій бік кілька співробітників і через них спробувати виявити організатора “підривної діяльності”, або стати більш уважним до персоналу та їхніх слів.

Головне, що потрібно пам’ятати: саботажник – ворог вашої компанії й набагато небезпечніше, ніж ви можете думати! Таких людей не варто тримати в команді, якщо ви дійсно хочете домогтися яких-небудь висот у бізнесі.