Роботодавці не згодні, що «хорошої людини повинно бути багато»

хорошої людини повинно бути багато Світ бізнесу до сих пір сповнений дискримінації. Жінки отримують менше, ніж чоловіки, привабливі люди заробляють більше і частіше сприймаються як лідери. Про расову дискримінацію під час прийому на роботу взагалі краще промовчати. Серед інших категорій, за якими дискримінують людей, повнота – один із найбільш “кричущих” факторів, переконаний Фрік Вермулен (Freek Vermeulen), один з дописувачів Forbes.

Повнота і зарплата

Численні дослідження свідчать, що повні люди сприймаються як менш “свідомі”, менш емоційно стабільні, менш продуктивні, ліниві, неспроможні до самодисципліни і навіть брехливі та непривабливі. Ці стереотипи настільки глибокі, що часто їх розділяють навіть самі повні люди. Не дивно, що їх дискримінують і зазвичай платять менше, ніж їхнім худішим колегам.

Цікаво те, що до повних жінок ставляться інакше, ніж до повних чоловіків. За даними досліджень, худі жінки отримують суттєво вищу зарплату, ніж їхні повні колеги, але на вершині “шкали” різниця в зарплаті практично зникає. Інакше кажучи, жінка, яка важить 50 кілограмів отримуватиме набагато більше, ніж та, яка важить 60 кілограмів. А ось різниця між 70 і 80 буде набагато меншою.

MUST READ:  Сага про людей-"мильних-бульбашок"

Вочевидь, причиною цьому є розповсюджений соціальний стереотип щодо жіночності. Ви або стрункі, або повні. І якщо друге, то за великим рахунком немає різниці, наскільки ви перевищили “норму”.

Що стосується чоловіків – то тут все дещо інакше. На відміну від жінок, чоловіки із середньою вагою отримують набагато більше, ніж відверто худі чоловіки і дещо більше, ніж повні чоловіки. Отже, якщо для жінки “худість” – значна перевага, то для чоловіка – суттєвий недолік.

Худі чоловіки часто сприймаються як нервові, перелякані, сумні, слабкі і хворі, тоді як чоловіки середньої постави асоціюються зі спортивними, щасливими, ввічливими, сміливими і розумними.