У нас буде український Гарвард?

Знаєте, яка блакитна мрія одного з наших олігархів? Поки що одного лише Віктора Пінчука? Створити навчальний заклад і готовити там класних фахівців, щоб ці дипломи котирувалися у світі. А що до діла?

Вчора газета “Экономические известия” повідомила, що фонд Віктора Пінчука і Консорціум економічної освіти і досліджень (EERC) підписали меморандум про співробітництво. Цим документом фонд гарантує до кінця 2006 р. перелічити Київській школі економіки перший транш із тих мільйонів, які Віктор Пінчук вирішив вкласти в створення “українського Гарварда”. Фонд Пінчука відкриває Школі економіки кредитну лінію на $10 млн. строком на 10 років.

Школа створюється на базі магістерської програми EERC, що діє в Національному університеті “Києво-Могилянська академія”, а перші 100 студентів почнуть навчання в магістратурі з майбутнього навчального року. Мета – створити кращу школу економіки в Центральній і Східній Європі. Свого роду “український Гарвард”. Половина студентів буде вчитися безкоштовно, для інших відкриють кредитну лінію. Навчання, звісно, недешеве і коштує $10 тис. у рік.

MUST READ:  Як будують фальшивий інформаційний світ

Учити студентів у Школі економіки будуть українські викладачі, що отримали ступінь доктора філософії (PhD) по економіці в західних університетах. Крім того, окремі курси будуть вести професори з університетів США, Італії, Ізраїлю, західних науково-дослідних інститутів і компаній. Вже навіть відомо, що серед викладачів буде Марко Шаффер із Британського університету Херіот-Уотт, Хартмут Лімен з Болонського університету, Валентин Зеленюк – університет штату Орегон, Олександр Шепотило – університет Мериленда.

Пам’ятаю, ще у квітні цього року було опубліковано інтерв’ю з Рубеном Варданяном, російським олігархом. У нього була ще амбіційніша мрія – створити в Росії кращу у світі (!!!) бізнес-школу. Звичайно, це справа не одного року, але сьогодні щось нічого не чути навіть про перші кроки.