Зусилля над собою не допоможе вам рухатися вперед

Зусилля над собою не допоможе вам рухатися вперед Тоні Шварц (Tony Schwartz), президент та генеральний директор компанії The Energy Project та автор книги “Будьте найкращими у всьому” (Be Excellent At Anything), на сторінках портала BNET розповідає про те, як він намагався впоратися одразу з кількома складними проектами і які висновки це дозволило йому зробити.

Деякий час тому Тоні довелося працювати над проектами, дедлайни по яких наближалися практично одночасно. Відчуваючи тиск, він вирішив менше спати і раніше прокидатися, щоб звільнити якомога більше часу для занять проектами. Втім, через дуже короткий час він відчув, що ніякі додаткові години не можуть допомогти справитися з роботою. Спершу причиною цього він вважав складність самих проектів. Але що більше Тоні думав про це, то більше переконувався у власній неправоті.

Хибний інстинкт, який змушує нас працювати більше
Намагання вольовим зусиллям заставити себе займатися складною роботою, коли організм просто нездатен її виконувати, призводить до зривів. Працівник починає підсвідомо шукати причину для того, щоб відволіктися. І ось він уже переглядає електронну пошту, відповідає на листи, згадує про інші дрібні справи, які все ж здаються йому не такими складними, як основний проект.

MUST READ:  Як утримати молодого співробітника? Справа не лише в грошах!

Проблема підходу “зусилля над собою” полягає в тому, що люди все-таки не комп’ютери і на жаль (а може й на щастя) не можуть працювати так, як машини: на високій швидкості, з однаковим темпом, протягом тривалого періоду часу. При цьому люди працюють найкраще, коли їм вдається ритмічно комбінувати процеси витрачання та накопичення енергії, і не тільки фізичної, але й ментальної та емоційної.

На жаль, відпочинок та відновлення не дуже позитивно сприймаються в корпоративному світі. Навряд чи ваш керівник буде в захваті, якщо ви годинку або дві пограєте в улюблену комп’ютерну гру просто посеред робочого дня. Більшість менеджерів розглядають необхідність відпочивати як слабкість, тоді як насправді саме відпочинок дозволяє відновитися і далі працювати з найбільшою ефективністю.

Не ігноруйте сигнали свого організму
Коли вам потрібна перерва, організм починає посилати чіткі сигнали, серед яких нетерплячість (непосидючість), голод, сонливість та втрата фокусу. Втім, якщо ви схожі на більшість офісних працівників, ви, швидше за все, просто ігноруєте ці сигнали. Натомість, знаходите способи штучним способом підтримувати енергію: кофеїн, харчування з високим вмістом цукру тощо. Чи варто говорити, що так ви тільки шкодите власному організму і шаленими темпами наближаєте себе до неминучого вигорання.

MUST READ:  Хороший бос... Міф чи реальність?

Найбільш ефективний підхід до роботи
“Секрет до продуктивної роботи – вам потрібно навчитися жити, як спринтер. Тобто працювати з високою інтенсивністю і без перерв протягом періодів не довших, ніж 90 хвилин, а після цього брати перерву для відновлення”, – робить висновок Тоні Шварц.