Я вас навчу! Або Поради колишнього гангстера законослухняним підприємцям

Я вас навчу! Або Поради колишнього гангстера законослухняним підприємцямЛуї Ферранте – колишній гангстер. Він був засуджений і отримав строк за те, що орудував у складі мафії. Після звільнення з в’язниці він вирішив, що деякі принципи з кримінального світу можуть допомогти домогтися успіху й у бізнесі. Видання BusinessInsider відібрало 14 найцікавіших порад з книги Луї Ферранте “Правила банди: Чому мафія може навчити законослухняних бізнесменів” (Mob Rules: What the Mafia Can Teach the Legitimate Businessman).

1. Сховайте пістолета й переведіть старого через вулицю. Шануйте сімейні цінності

Гангстери з раннього віку вчать підростаюче покоління дотримуватися меж, поважати ієрархію, вік і стать людини. Найбільший вплив одержує той, хто стає головним годувальником родини.

2. Чому гангстери в газетах завжди такі старі? Любіть те, чим займаєтеся, і у вашому житті не буде “робочих днів”

Якщо глянути на учасників мафії, то старі бандити зустрічаються не тільки в мафіозній верхівці, але й серед рядових “трудяг”. А все тому, що їм подобається їхня справа. Ви може запропонувати старому злодієві мільярд доларів, але він відмовиться, а потім спробує його у вас украсти. Він живе й дихає цією справою.

3. Гангстери не пишуть записок. Розвивайте пам’ять

Дзвінки повіям, маленькі чорні блокноти, переписка по e-mail – все це прокурори можуть використати проти гангстера, щоб кинути його за ґрати. Якщо й пишете щось, то кожне слово повинне бути настільки вивірено, немов ви пишете на першу смугу журналу Time. Це дуже вам допоможе.

4. Троє збережуть секрет, якщо двоє з них мертві. Жорстка правда життя

Довіра є надзвичайно важливою у світі мафії. У світі бізнесу вона настільки ж значима. Ви маєте величезну силу, якщо вам довіряють. А якщо ви об’єднаєтеся з одним або двома людьми, яким зможете довіритися, – це вже успіх.

Багато гангстерів загинули через секрети. Розумні мафіозі тримаються за тих, кому можна довіряти, навіть якщо за цими людьми значаться якісь огріхи в минулому. Якщо ви вже входите в коло довіри, використайте цю перевагу. Але не пропонуйте лояльність аби кому, інакше вас використають або зловживуть вашою довірою.

MUST READ:  Ден Вальдшмідт: 10 бізнес-уроків, які краще винести з чужого досвіду

5. Слово гангстера – золото. Той, хто досягає найвищого рівня довіри, неминуче зіштовхується із процвітанням

Коментарі зайві.

6. Перетворюйте сміття в золото. Винюхуйте можливості

Подивіться на те, повз що всі інші проходять мимо. Ви можете розглянути потенціал і стати одним із тих, хто бачить більше й далі. Що інші вважають непривабливим? Засукайте рукави й робіть те, що повинні робити. Помніть, що можливості є скрізь. Мафія тим і славиться, що скрізь знаходить спосіб заробити й робить все це швидко.

7. Вистріли в ціль або в себе. Поважайте субординацію

Ієрархія допомагає співробітникам пам’ятати, кого треба слухати. А лідери не забувають, що є відповідальними за свої розпорядження. Все це, так би мовити, допомагає поїзду приходити за розкладом.

8. Менше базікайте

У недомовленні криється сила мудрості. Якщо ви тримаєте язика за зубами, то показуєте свою дисциплінованість і піднімаєтеся над океаном базік. До того ж, зайве слово часто обертається конфузом. Що менше ви базікаєте, то більше шанс, що вас почують, коли ви все-таки візьмете слово. Справжній мафіозі не розкидається словами й поводиться гідно навіть у провокаційних обставинах.

9. Як убити жертву без зброї? Мотивуйте своїх людей

Уміння побачити потенціал і впливати на людей, щоб надихнути їх на справу, – ось відмітна риса лідера. Надихніть ваш світ, і цей світ розшириться в рази.

10. Станьте посередником у суперечках й учиться мистецтву компромісу

Гарантуйте кожній людині у вашій організації справедливість й об’єктивність. Позбудьтеся від всіх внутрішніх образ. Доможіться того, щоб сторони не намагалися нескінченно відстоювати свою правду. Якщо зможете все це зробити, продуктивність покращиться.

Уявіть світ, у якому люди сідають за стіл, обговорюють проблеми й у той же день вирішують суперечку. Це світ мафії. Гангстери знають, що образи заважають росту, що гарячі суперечки приводять до неприємностей. Станьте арбітражем і запропонуйте співробітникам обговорити проблеми прямо сьогодні.

MUST READ:  5 причин неефективності вашого керівника

11. У “поганих хлопців” тонка шкіра: ніколи не ставте людей у незручне становище перед навколишніми

Не діставайте людей на публіці. Виглядати сильніше ви від цього не станете, а ось відповідний “удар” стане таким, що ви навіть уявити собі не можете. Бесіда віч-на-віч поставить працівника на правильний шлях, а публічна прочуханка зробить його слабкішим, а можливо і наведе на думку про помсту.

За масками холоднокровних убивць часто ховаються уразливі й ранимі люди. Найменша образа може обернутися смертельними наслідками. Ось чому мафіозі розмовляють із підлеглими в приватній обстановці.

12. Чому гангстери змушують синів натискати на курок? Зміцнюють довіру

Як би зухвало це не звучало, але гангстери часто беруть своїх синів-підлітків на вбивства. Ідея в тім, щоб показати синові справжнє життя, розвити в ньому впевненість. У бізнесі так само. Лідер оцінює потенціал у співробітнику, а потім виштовхує його за межі комфортної обстановки. Для підлеглого це виклик, але зате так він може заслужити довіру й стане сильнішим.

13. У приймальнях босів установлені великі сталеві двері, які завжди відкриті. Дотримуйтеся політики відкритих дверей

Успішний бос мафії добре захищений, але ніколи не ізольований. Якщо доступ до боса є лише в деяких людей, то ці люди контролюють, яка інформація потрапить наверх, а яка ні. Мафіозні верхівки сидять у місцях, де встановлені масивні двері, але відвідати боса й обговорити з ним справи може будь-який “працівник”. Завдяки політиці відкритих дверей ватажки мафії постійно тримають руку на пульсі.

14. Бути королем добре. Але ніхто не стоїть вище закону

Покидьки є в будь-якій компанії, пише автор книги, але якщо ви самі є сволотою, то ризикуєте опинитися в оточенні ворогів.

За матеріалами E-xecutive.