Про що ніколи не розповідають засновники компаній

Про що ніколи не розповідають засновники компанійАмериканський серійний підприємець та ветеран фандрейзингу Віл Шротер (Wil Schroter), який заснував свою першу компанію Blue Diesel в 19 років, описав п’ять типів психологічних проблем, з якими стикаються засновники, і які вони, зазвичай, надто не люблять обговорювати. Blue Diesel наразі злилася з компанією inVentiv, і тепер має $ 1,8 млрд. обороту і 13 тис. співробітників. Отже, досвід Віла, можливо, дійсно вартий уваги…

Бути засновником бізнесу — значить бути самотнім

Про це не так часто говорять, але, повірте, бути засновником компанії — означає бути самотньою людиною. Ви за визначенням стоїте вище більшості людей. Коли співробітники вашої компанії відправляються на обід, вони, як правило, обговорюють одну тему: вони скаржаться на своє начальство. Але ж ви і є те саме начальство. Ви не можете піти на обід і поскаржитися комусь на свої проблеми.

Якщо вам пощастило, то у вас є дружина, яка дійсно розуміє те, чим ви займаєтеся, і якій ви можете довіряти. Але так щастить далеко не всім. Найчастіше у засновників бізнесу немає нікого, з ким би вони могли поговорити на роботі і кому б вони могли довіритися вдома. А враховуючи неймовірні емоційні витрати, які завжди супроводжують роботу, засновникам надзвичайно важко справлятися зі своїми почуттями поодинці.

Бути засновником бізнесу — значить постійно мучитися сумнівами

Існує два типи засновників компаній: ті, хто не знають, чи вийде у них що-небудь, і ті, хто лукавлять, відповідаючи на це питання. У жодного з нас немає скляної кулі. Жоден з нас не знає, чи досягне він успіхів у тій справі, якою займається. Це невід’ємна частина процесу початку нового підприємства. Проте навколишній світ повинен бачити, як ви випромінюєте 100%-ву впевненість у своєму підході.

MUST READ:  Конкуренти воліють "селитися" по сусідству

Коли людина змушена будувати будівлю на основі, що просякнута сумнівами, це викликає масу найрізноманітніших емоцій. Найчастіше він бачить лише натяки на позитивні результати — коли, наприклад, йому вдається переконати нового клієнта розпочати співпрацю або випустити новий продукт. Велику частину часу він спостерігає лише безперервну низку проблем і нерозв’язних завдань, до яких рідко прикладають інструкції з вирішення. Це надзвичайно втомлює.

Бути засновником бізнесу — означає бути банкрутом

На вершині емоційних американських гірок знаходиться лавина боргів і фінансового стресу. Засновники бізнесу отримують зарплату в останню чергу, і до того часу, коли компанія досягає достатнього рівня, щоб платити своєму засновнику, його витрати вже просто неможливо відшкодувати.

Ви часто чуєте про засновників, які заробляють мільйони доларів — такий результат вартий того, щоб його домагатися усіма доступними засобами. Але як щодо періоду часу між початком бізнесу та отриманням такого прибутку? Що значить інвестувати всі свої кошти в компанію і не знати, чи можна буде їх коли-небудь повернути? Що означає не мати можливості розраховувати на дохід і думати лише про навислих над вами гігантських витратах? Це жорстоко.

Засновників бізнесу переслідують невдачі

Наскрізною темою історій засновників бізнес-підприємств стала тема постійних невдач. Ми схильні применшувати силу впливу невдач на засновників нових підприємств, тому що «це відбувається постійно». Але автомобільні аварії теж відбуваються постійно — просто збиток від них бачимо наочно, тому їх вплив важко применшити.

MUST READ:  Поганий бос? Це можна виправити!

У даному випадку головна проблема полягає не в невдачі як такої, а смузі тривог, що передує їй. Це постійне нагадування про те, що ви, можливо, допустили десь помилку, втратили гроші, витратили час або зіпсували собі репутацію. Невдачі переслідують вас постійно, і це не припиняється, навіть якщо вам вдалося зробити прорив.

Засновник не може кинути свій бізнес

Коли справи йдуть добре, бути засновником приємно. Однак, якщо корабель починає тонути, разом із ним до дна повинен піти і його капітан. Те ж саме стосується засновників ділових підприємств.

Ви навряд чи коли-небудь чули про нові підприємства, чиї засновники йдуть із них, щоб знайти нову роботу, а співробітники спостерігають за тим, як у них це вийде. Можливо, у випадку з новими компаніями, профінансованими венчурним капіталом, у яких ще залишилися кошти, це і можливо, але таких компаній досить мало.

Найчастіше, якщо компанія починає зазнавати крах, її засновник залишається захищати стіни форту, в той час як всі інші його покидають. Співробітники компанії можуть знайти собі іншу роботу, можливо, навіть більш високооплачувану. Однак у договорі оренди приміщення значиться ім’я засновника компанії, і цей договір буде діяти ще три роки в умовах нульового прибутку. На вас постійно тисне думка про те, що ви пов’язали себе відносинами, які вкрай складно припинити.

За матеріалами Forbes.