4 принципи Річарда Бренсона, яким він навчився у Нельсона Мандели

4 принципи Річарда Бренсона, яким він навчився у Нельсона МанделиЛегендарний бізнесмен Річард Бренсон (Richard Branson) говорить, що замість того, щоб відчувати загрозу або жалість до себе, він завжди заспокоював себе чотирма принципами, почерпнутими у його давнього кумира Нельсона Мандели (Nelson Mandela) — а у того обставини були набагато більш загрозливими, ніж у більшості з нас за все наше життя.

1. Нехай вас визначатимуть не ваші кошмари, а ваша місія

«Ображатися — це все одно що пити отруту і сподіватися, що вона уб’є ваших ворогів», — колись сказав Мандела. Мстивість і відчуття себе жертвою не скасують злочинів, скоєних по відношенню до вас, і не допоможуть створити краще майбутнє. Мандела міг повернутися після багатьох десятиліть у в’язниці «в кайданах гіркоти», — каже Бренсон. Але він присвятив всі свої сили тому, щоб створити довговічну спадщину. «Так повинні діяти всі ми. Переборіть це почуття і будуйте хороший бізнес!»

2. Зосередьтеся на тому, заради кого ви працюєте (клієнти), а не проти кого (конкуренти)

MUST READ:  Дванадцять стандартних форм цінності

Замість того, щоб занурюватися в тривалу ворожнечу з конкурентами і урядом, краще дозволити вашим противникам розтратити свою енергію один на одного. Virgin America не відволікалася на територіальні бої і на лайку, а працювала над створенням спільноти споживачів, яким сподобався свіжий і різкий бренд Virgin.

3. Наполегливість не означає негнучкість

«Не судіть про мене за моїми успіхами, — говорив Мандела, — судіть про мене по тому, скільки разів я падав і піднімався знову». Коли ваш стартап зазнає невдачі, уявіть, як було Манделі — і яку креативність йому доводилося проявляти у своїй камері кожен день. Від зорі до заходу він тягав каміння в задушливій спеці. Не можна рік за роком мріяти, що безнадійні обставини зміняться, говорив він. Потрібно змінити свій підхід до обставин. Готовність шукати нові двері кожного разу, коли попередні зачиняються перед вами, відрізняє тих, хто знаходить свій шлях, від тих, хто йде до саморуйнування. «Саме таку хватку і креативність потрібно мати підприємцю», — наполягає Бренсон.

MUST READ:  Курка чи яйце, або На основі чого діяти?

4. Не потрібно бути ідеальним, щоб змінити світ

До попадання в концтабір Мандела, юрист і громадянський активіст, був люто впевнений у своїй місії — покінчити з апартеїдом. Спочатку він виступав за мирне вирішення, але потім взяв у руки зброю. У 1964-муроці він був засуджений за змову проти влади і саботаж на довічне ув’язнення. Свій довгий шлях до свободи він почав зовсім не святим, і тому його шлях ще більш цінний для нас всіх.

«Ти добиваєшся довгострокового результату не тому, що ти ідеальний або тобі щастить, — сказав Бренсон, — а тому, що у тебе вистачає мужності послідовно будувати краще майбутнє, а не жити минулим».

За матеріалами Inc.