11 ознак, що вам бракує емоційного інтелекту

Співавтор бестселера «Емоційний інтелект 2.0» (Emotional Intelligence 2.0), президент компанії TalentSmart Тревіс Бредберрі (Travis Bradberry) на сторінках видання Entrepreneur радить звернути увагу на моделі поведінки, які свідчать про низький рівень емоційного інтелекту.

Поняття «емоційний інтелект» (EQ) виявилося тою самою відсутньою ланкою в незвичайному відкритті: люди із середнім рівнем IQ у 70% випадків є успішнішими за людей із високим IQ. Це нелогічне твердження кидало величезну тінь на широко поширене переконання, що IQ є єдиним джерелом успіху. Десятиліття досліджень привели до висновку, що емоційний інтелект — це найважливіший фактор, який відокремлює успішних людей від всіх інших.

Емоційний інтелект — це «щось» трохи невловиме в кожному з нас. Він впливає на те, як ми себе поводимо, долаємо соціальні складнощі та приймаємо рішення. При всій важливості EQ, його нематеріальний характер заважає визначити, який він у вас, і що ви можете зробити, щоб покращити показники, якщо вони невеликі. На жаль, якісні, науково обґрунтовані тести EQ не безкоштовні (щоправда ви можете скористатися, наприклад, тестом із книги «Емоційний інтелект 2.0»).

Тревіс Бредберрі проаналізував дані більше мільйона людей, яких протестувала компанія TalentSmart, і виявив особливості поведінки, що відрізняють людей із низьким EQ. Ці моделі поведінки вам потрібно виключити зі свого репертуару.

1. Ви легко піддаєтеся стресу

Коли почуття накопичуються, вони швидко перетворюються в дискомфортні відчуття напруженості, стресу і тривоги. Безадресні емоції напружують розум і тіло. Емоційно-інтелектуальні навички допомагають зробити стрес більш керованим, дозволяючи визначати і вирішувати складні ситуації, поки вони не загострилися до межі.

Люди, які не мають навичок емоційного інтелекту, користуються іншими, менш ефективними засобами управління настроєм. Вони в два рази частіше відчувають тривогу, депресію, піддаються наркотичній залежності і допускають думки про самогубство.

2. У вас труднощі із самоствердженням

Люди з високим EQ поєднують у собі хороші манери, співчуття і доброту зі здатністю самостверджуватися і встановлювати межі. Це дипломатичне поєднання ідеально підходить для вирішення конфліктів. Більшість людей за замовчуванням схильні до пасивної або агресивної поведінки. Емоційно інтелектуальні люди залишаються збалансованими і впевненими, утримуючи себе від неконтрольованих емоційних реакцій. Це дозволяє їм нейтралізувати складних і токсичних людей, не наживаючи ворогів.

3. У вас обмежений емоційний словник

Всі люди відчувають емоції, але мало хто в змозі точно визначити, що саме вони переживають. Дослідження показує, що це можуть зробити тільки 36% людей, і це проблема, оскільки непозначені емоції часто бувають неправильно інтерпретовано, а це призводить до нераціонального вибору і помилкових дій. Люди з високими EQ керують своїми емоціями, тому що розуміють їх, і вони використовують великий словниковий запас, щоб описати свої почуття. Багато людей описують свій стан простим словом «погано», а емоційно розвинені особистості можуть точно визначити, відчувають вони «роздратування», «розчарування», «образу» чи «тривогу». Що точніше ви підбираєте слова, то краще ви розумієте, що саме відчуваєте, що викликало це почуття, і що ви повинні робити у зв’язку з цим.

MUST READ:  Як сказати "НІ" своєму керівникові?

4. Ви швидко робите висновки і несамовито їх захищаєте

Люди, які відчувають брак EQ, швидко формують думку, а потім піддаються дії упередження: збирають докази того, що підтверджує їхню думку, і ігнорують будь-які докази зворотного. Вони сперечаються до нудоти, щоб довести свою правоту. Це особливо небезпечно для лідерів, оскільки їх ідеї стають стратегією всієї команди. Емоційно розумні люди намагаються «помаринувати» свої ідеї, тому що знають, що початковими реакціями рухають емоції. Вони дають собі час, щоб розробити і розглянути можливі наслідки і контраргументи. Потім вони розкривають свою доопрацьовану ідею у найбільш ефективний спосіб, беручи до уваги потреби і думки аудиторії.

«Без сумніву, емоційний інтелект зустрічається рідше, ніж книжкові знання, але мій досвід говорить, що він насправді є значно важливішим у формуванні лідера. Його не можна ігнорувати». — Джек Уелч.

5. Ви зберігаєте в собі образи

Негативні емоції, що супроводжують образу, насправді — реакція на стрес. Навіть думки про подію переводять ваше тіло в режим «бий або біжи» — механізм виживання, який змушує вас встати і боротися або бігти в гори, зіткнувшись із загрозою. Коли загроза неминуча, ця реакція має важливе значення для вашого виживання, але коли загроза — це стара історія, цей стрес шкодить вашому тілу і з часом може мати руйнівні наслідки для здоров’я. Дослідники з Університету Еморі показали, що схильність до стресу спричиняє високий кров’яний тиск і хвороби серця. Зберігаючи свою образу, ви зберігаєте і стрес, тому емоційно розвинені люди знають, що цього потрібно уникати за будь-яку ціну. Відпускаючи образи, ви не тільки відчуваєте себе краще зараз, але й сприяєте поліпшенню свого здоров’я в майбутньому.

6. Ви занадто переживаєте помилки

Емоційно інтелектуальні люди дистанціюються від своїх помилок, але при цьому не забувають їх. Тримаючи свої помилки на безпечній відстані, яка, втім, дозволяє звертатися до них час від часу, такі люди здатні адаптуватися для майбутнього успіху. Для цього потрібен чіткий і свідомий підхід. Якщо ви переживаєте свої помилки надто довго, це підвищує занепокоєння і невпевненість, але якщо ви забуваєте їх повністю, то вони можуть повторитися. Потрібно вміти перетворювати невдачі в крупиці поліпшення. Це вчить вставати кожен раз після падіння.

MUST READ:  Як уникнути «стокгольмського синдрому» при здійсненні покупки

7. Ви часто відчуваєте, що вас не розуміють

Коли вам не вистачає емоційного інтелекту, важко зрозуміти, як взаємодіяти з іншими. Ви відчуваєте, що вас не розуміють, тому що не можете передати повідомлення таким чином, щоб люди могли його зрозуміти. Емоційно розвинені люди знають, що вони не завжди ідеально пояснюють свої ідеї. Вони вловлюють момент, коли люди не розуміють їх пояснень, корегують свій підхід, і знову подають ідею таким чином, щоб все було зрозуміло.

8. Ви не знаєте свої тригери

У кожної людини є свої тригери — ситуації і люди, які смикають нас за ниточки і змушують діяти імпульсивно. Емоційно розвинені індивіди вивчають свої тригери і використовують ці знання, щоб уникнути таких ситуацій і таких людей.

9. Ви не гніваєтеся

Емоційний інтелект не має на увазі, що людина завжди має бути милою і доброю. Він дає можливість керувати своїми емоціями, щоб досягти кращих результатів. Іноді це означає, що потрібно продемонструвати, що ви засмучені або розчаровані. Постійно приховувати свої емоції за маскою щастя і позитиву — це непродуктивно. Емоційно розвинені люди усвідомлено використовують негативні і позитивні емоції у відповідних ситуаціях.

10. Ви звинувачуєте інших людей у тому, що вони змушують вас відчувати

Емоції приходять зсередини. Дуже заманливо пояснювати ваші почуття діями інших людей, але ви повинні взяти на себе відповідальність за свої емоції. Ніхто не може змусити вас відчувати те, чого ви не хочете. Впевненість у зворотному тягне вас назад.

11. Ви легко ображаєтеся

Якщо у вас є тверде розуміння того, яка ви людина, чиїсь слова і вчинки не зможуть вивести вас із себе. Емоційно розвинені люди впевнені в собі і володіють широкими поглядами, а також досить товстою шкірою. Ви можете навіть жартувати над собою або дозволяти іншим людям жартувати про вас, тому що вмієте подумки провести грань між гумором і приниженням.

Висновки

На відміну від вашого IQ, ваш EQ дуже податливий. Неодноразово повторюючи нові емоційно-інтелектуальні моделі поведінки, ви зможете зробити їх звичними. Ваш мозок закріплює використання цих нових моделей, а старі, деструктивні форми поведінки відмирають. І незабаром ви почнете використовувати навички емоційного інтелекту, навіть не замислюючись про це.

За матеріалами “Идеономика”

Ілюстрація: Depositphotos.com