Що купують та що продають в Уанеті

Що купують та що продають в УанетіУкраїнський сегмент Інтернету стає все більш цікавим для інвесторів. Звісно, при такій кількості користувачів (5 млн. за даними bigmir.net), мова не може йти про суми, які виплачує Google, купуючи перспективні стартапи. Мова не йде навіть про суми, що обертаються в Рунеті. Але ж у будь-якому разі купівля та продаж українських веб-ресурсів є реальністю.

Хто та що купує

Наприкінці попереднього року польська компанія Grupa Pracuj Ltd, що є лідером онлайн-рекрутинга у Польщі, увійшла до складу засновників “Робота Інтернешнл” (rabota.ua). Офіційно відомо, що тепер поляки є власниками 55% бізнесу.

Купують портали також вітчизняні інвесторі: медіа холдинг «Обозреватель» придбав відомий інтернет-ресурс «Український Портал».

SigmaBleyzer продала 63% акцій «Мети» (meta.ua) російській інвестиційній групі «Російські фонди» та інвестфонду Digital Sky Technologies на паритетних умовах. Сума інвестицій зазвичай не оголошується, але за оцінками експертів вона складає близько $5 млн.

Після цієї угоди «Російські фонди» не зупинились та стали також власником фінансового портала України Finance.ua. Аналітики говорять, що сума продажу не перевищує $750 тис.

MUST READ:  Шукайте в... Search.i.ua?

Хто та що продає

Якщо компанія купується, це свідчить що її справи йдуть досить добре – навіщо погана компанія інвестору? А якщо компанія продається? Можливо, робити якісні веб-проєкти не так вже й легко.

За даними біржи сайтів Sitesale.in.ua “Українский Банківський Портал” (banker.com.ua) продається за 15 000 доларів США. Також продається менш відомий сайт з фінансової тематики FINka.com.ua. Очевидно сумма продажу значно менше ніж ціна banker.com.ua.

Цілком можливо, що досить важко «відбивати» гроші вкладені в сайти фінансової тематики, бо конкуренція зависока, а створювати унікальний контент можуть не всі.

Теоретично можна придбати (або продати) будь-який інтернет-портал. Питання тільки у ціні. Ціна залежить від багатьох складників: популярність (відвідуваність) ресурсу, вік, тематика, та не в останню чергу амбіції його власників. Тому створюйте нові цікаві проекти та можливо, що через 3-5 років який-небудь Google чи РБК запропонує вам декілька мільйонів баксів.