Інтернет знищує людську культуру?

The Cult of the Amateur: How Today's Internet is Killing Our CultureЕндрю Кін (Andrew Keen), фахівець із інформаційних технологій, опублікував провокаційну книгу під назвою “Культ дилетанта: як нинішній Інтернет убиває нашу культуру” (The Cult of the Amateur: How Today’s Internet is Killing Our Culture). Головні висновки книги такі: Інтернет убиває культуру людської цивілізації, замінюючи її інформаційним ерзацом; Інтернет применшує значення професіоналів, зводячи на п’єдестал пошани безграмотних аматорів; Інтернет замінює полеміку демагогією, культуру – поп-культурою, людське спілкування – пустою балаканиною. Сміливі висновки, чи не так?

Хід міркувань Кіна досить незвичайний. На його думку, Інтернет і взагалі сучасні інформаційні технології приводять до того, що традиційні культурні й суспільні інститути знецінюються. Професіоналізм більше не важливий: бездарний режисер, безталанний музикант, плідний графоман – всі вони отримують можливість вільно поширювати свої твори в Інтернеті. Причому успіх і популярність усе менше залежать від таланта людини мистецтва й усе більше – від його вміння працювати в Інтернеті, пише Washington Profile.

MUST READ:  Шукайте в... Search.i.ua?

Інтернет негативно впливає на індустрію книговидання, яка створювалася десятиліттями й сторіччями, кіновиробництва, звукозапису, журналістики. Поява “мережевої літератури”, піратське поширення через Інтернет книг, аудио- і відеозаписів тощо, знецінюють роботу професіоналів, роблять їхню працю невигідною і часто безглуздою. В Інтернеті править дешевина, хоча виробництво якісного кіно чи музики по визначенню коштує дорого або дуже дорого.

З погляду Кіна, ці процеси вже відбиваються на людстві, особливо на молодому поколінні. Похід у музей уже нецікавий, тому що живе спілкування зі стародавніми картинами можна легко замінити переглядом їхніх фотографій. Знання здобуваються не шляхом читання книг і відвідування лекцій викладачів, а лише за допомогою швидкого перегляду онлайн-енциклопедій і довідників. У результаті, дилетанти одержують можливість мімікрірувати й успішно видавати себе за знавців, поширюючи по усьому світі божевільні ідеї й теорії та заражаючи своєю дурістю інших.

Кін вважає, що все це здатне якщо не знищити людську культуру, то серйозно зашкодити їй.