Якщо Ви такі розумні, чому ж такі бідні?

Якщо Ви такі розумні, чому ж такі бідні?Хоча зв’язок між розумом та здатністю отримувати вищі прибутки видається абсолютно логічним, все ж виявляється, що надміру розвинуті розумові здібності радше шкодять, ніж сприяють накопиченню багатства. Саме до такого висновку приводить нас нове дослідження, опубліковане журналом Intelligence, пише USA Today.

„Причини надмірного багатства одних і вбогості інших досі не до кінця зрозумілі”, – переконаний автор дослідження Джей Загорський (Jay Zagorsky). Вплив на формування індивідуальних обставин можуть мати батьки, вибір чоловіка чи дружини, правильний час та місце і т. п. і т. д.

Попередні дослідження брали до уваги лише прибуток людини. Тоді вчені аналізували зв’язок між розумовими здібностями та високою зарплатнею ветеранів Другої Світової Війни. Але що хорошого в тому, щоб бути розумним та мати високу зарплатню, якщо ти втрачаєш всі свої кошти, або ж витрачаєш їх на виплати боргів та кредитів?

Аналізуючи відповіді на опитування, проведене у 1979-му році, в якому взяли участь понад 7 тисяч респондентів, Загорський намагався відшукати відповідь на запитання, чи призводить вищий коефіцієнт IQ до підвищення банківських рахунків та зменшення кількості банкрутств?

MUST READ:  Найпотворніший сайт у якості маркетингової наживки

Ні! Не призводить!!!

Вищий рівень інтелекту не дає його власникові жодних відчутних переваг в двох із трьох ключових показниках фінансового успіху (прибуток, капітал та відсутність фінансових ускладнень). І якщо між коефіцієнтом інтелекту та рівнем прибутку існує хоча б якийсь зв’язок (підвищення рівня IQ на 1 пункт призводило до збільшення зарплатні на 346 доларів на рік), то між рівнем інтелекту та капіталом людини зв’язок взагалі не простежується.

Коли ж йдеться про фінансові ускладнення – знання стають абсолютно зайвими. Люди із показником IQ=140 (середній показник – 100) частіше забували заплатити за комунальні послуги і використовували всю кредитну лінію на картках, ніж їх колеги із більш низьким коефіцієнтом інтелекту. Вони оголошували банкрутство у 14,1% випадків, що майже ідентично до показника людей із рівнем IQ нижче середнього – 80 пунктів.

Загалом же, дослідження Джея Загорського – це своєрідний „бальзам на душу” для людей, не обтяжених надмірним інтелектом. Адже за його даними інтелект аж ніяк не є показником, який пояснює багатство. Люди з невисоким інтелектом не повинні вірити тому, що вони обділені можливостями для фінансового успіху. Натомість, високоінтелектуальні персони не повинні вірити в те, що у них є якісь переваги.