Ведмеді, верблюди та Іцхак Адізес

Ведмеді, верблюди та Іцхак Адізес“Іноді компаніям, які працюють під потужним тиском зовнішніх обставин слід поводитися як верблюди, які потрапили на північний полюс” – переконаний головний гість Міжнародної Управлінської Конференції, організованої Києво-Моглянською Бізнес-Школою, всесвітньо відомий гуру менеджменту Іцхак Адізес. Історія про верблюдів надзвичайно сподобалася аудиторії українських управлінців. Можливо, вона буде цікавою і вам.

Уявіть, що внаслідок кліматичної катастрофи вся наша планета вкрилася багатометровим шаром льоду і на ній запанувала температура північного полюсу. В таких умовах можуть мешкати лише білі ведмеді, але аж ніяк не верблюди! Але що ж робити останнім?

Вибір небагатий:

– вони або загинуть від надто низької температури (адже їхня шкіра не пристосована до таких умов);
– або будуть змушені шукати інше місце для існування (що фактично неможливо, адже для цього їм слід буде перенестися до іншої планету);
– або будуть змушені пристосуватися до умов північного полюсу, запозичивши собі ведмеже хутро та фактично, перетворившись на ведмедів.

MUST READ:  Стоматолог VS. Консультант: знайдіть відмінності

Саме так поводяться компанії, які потрапляють у скрутні ринкові умови. Навіть найінноваційніша проривна компанія буде поводитися як бюрократична організація, якщо того вимагатимуть економічні або політичні обставини. “Мені неодноразово доводилося стикатися із подібними компаніями, в яких працюють найкращі лідери та візіонери, але які не можуть до кінця себе проявити у наявних умовах”, – ділиться своїм досвідом доктор Адізес.

І тільки після того, як “кліматичні умови” знову стануть сприятливими для процвітання, а сніг “розтане”, “ведмідь” зможе скинути своє комфортне тепле хутро і вигукнути: “Я верблюд! Я верблюд!”