Народження імені: ESSO

Народження імені: ESSOНе може бути! 1 листопада 1972-го року Standard Oil Company, розташована в Нью-Джерсі, оголосила, що змінює свою назву, якій уже 90 років, на Exxon Corporation. Вона відмовляється від Esso, марки, відомої в усьому світі, на користь нової назви марки Exxon. Але якщо Esso вже більше 25-ти років має ім’я Exxon, чому ж у Франції все ще можна зустріти автозаправні станції Esso, пофарбовані в синій і червоний кольори?

Справа в тому, що зміна назви марки відбулася лише на території США. Основні філії американської компанії Humble Oil і Refining Co призивали всі штати Америки опиратися впровадженню нової марки. Інші члени компанії Standard Oil подали скарги в суд. Серед незадоволених були Standard Oil Company у Каліфорнії, Standard Oil Company в Індіані, Standard Oil Company у Нью-Йорку (де ця компанія більше відома під ім’ям Mobil).

У результаті численних заплутаних юридичних процесів Верховний суд у 1911-му році прийняв антитрестовське по суті рішення, у результаті якого було знищено 33 філії об’єднання, заснованого в 1882-му році Джоном Рокфеллером. Більша частина його філій зволіла зберегти стару назву Standard Oil як одну з неминущих цінностей на нафтовому ринку. Тому не дивуйтеся, якщо на своєму шляху по автодорогах Франції ви зустрінете автозаправну станцію Exxon. Це одна з п’яти станцій Esso-Exxon, які пофарбували в кольори Exxon на знак поваги рішення французького законодавства, відповідно до якого використання марки було дозволено через п’ять років після судового рішення.

MUST READ:  Сила контексту

Із книги Бернара Галі “BRAND: Народження імені”