Будьте демократичними у прийнятті рішення, і автократичними у його виконанні

Будьте демократичними у прийнятті рішення, і автократичними у його виконанніЗараз я проводжу дослідження впливу програм МВА на успіхи випускників бізнес-шкіл, і тому перетинаюся як з представниками українських бізнес-шкіл, так і з випускниками національних та іноземних програм МВА. І одна зустріч мене вразила.

Компанія MBAStrategy організувала MBA-meeting – зустріч із 7-ма учасниками МВА-програм, які розповіли свої історії про недоспані ночі, місяці та роки підготовки, непрості вибори і, в підсумку, перемоги. Ці люди вибудовували свою персональну стратегію роками. Відчувалася їхня потужність слідуванню своїй меті.

Мене наповал звалила історія одного випускника, який розповів, що для якісного вивчення англійської мови він звільнився з роботи (будучи директором із маркетингу!) і поїхав на 8 місяців жити та навчатися у США; водночас, рішення про вступ на програму МВА прийняв ще задовго до втілення своєї мрії.

Я згадую слова Іцхака Адізеса: «Будьте демократичними у прийнятті рішень, і автократичними у його виконанні». Ця фраза дуже вдало ілюструє підхід до стратегії – як персональної, так і корпоративної. Мені здається, що іноді ми переставляємо місцями слова у цій фразі, приймаючи спонтанні рішення і потім, переробляючи свої помилки, тим самим на виході отримуюємо «конструктор Lego», деталі якого з різних наборів. І найцікавіше, що ця істина лежить на поверхні, але скористатися нею як навичкою дуже непросто – умовні рефлекси виробляються тяжкою працею і зазвичай негативним досвідом (опіками, подряпинами, биттям током :)). На жаль… або і на щастя.

MUST READ:  Як вимірювати ефективність PR?

Віктор Оксенюк, www.innovations.com.ua