Інформаційні технології, які вплинуть на розвиток бізнесу в майбутньому десятилітті

У щорічній доповіді Gartner Emerging Technologies Hype Cycle представлені досягнення в області інтернету і програмного забезпечення, які вплинуть на розвиток бізнесу в найближчі 10 років. Серед інших технологій до списку потрапили Collective intelligence, аналіз соціальних мереж, AJAX, програми, що використовують дані про місце розташування, і подійно-орієнтована архітектура. Список розділений на три категорії – Web 2.0, Real World Web і архітектура програм, повідомляє Cnews.ru.

В області Web 2.0 найбільш важливою технологією названий аналіз соціальних мереж, що досягне своєї зрілості менш ніж за два роки. Аналіз соціальних мереж (у визначенні Gartner) – це використання інформації та знань, зібраних з персональних ресурсів людей, з метою вивчення цільових ринків, винесення бізнес-рішень і створення команд виконавців проектів.

AJAX, новий підхід до взаємодії між користувачами і серверами, дозволить масово створювати більш зручні та інтерактивні веб-інтерфейси користувачів і значно вплине на процес розробки серверних платформ, вважають аналітики Gartner.

MUST READ:  Apple придбає Sony?

Collective intelligence («колективний розум») – це підхід до розробки інтелектуального контенту при децентралізованій участі великої кількості людей. «Це найбільш фінансово ефективний спосіб виробництва контенту, метаданих, програмного забезпечення і певних сервісів», – говориться в доповіді. За прогнозом Gartner, дана технологія стане масовою вже через 5-10 років.

Для оптимізації управління веб-контентом та інтеграції баз даних будуть використовуватися семантичні мови розмітки. Ці технології стануть масовими за 5-10 років.

Серед найбільш важливих нововведень у категорії Real World Web названі технології та програми, що використовують дані про місце розташування. Менш ніж через два роки технології надання послуг на базі GPS стануть досить “зрілими” і розповсюдженими. Бізнес-програми, що дозволяють управляти робочою силою і транспортними засобами на місцевості, розвинуться через два-п’ять років.

Серед прикладних архітектур головну роль зіграє подійно-орієнтована архітектура (EDA). За 5-10 років обчислювальні мережі стануть модульними і спільно використовуваними. Модулі, що виконують ті або інші завдання, будуть включатися в роботу по мірі надходження відповідної інформації. EDA буде реалізована в торгах, управлінні ланцюжками поставок, системах виявлення шахрайств, системах забезпечення внутрішньої державної безпеки, телекомунікаціях, управлінні контактами із клієнтами, логістиці та сенсорних мережах.