Філософія Кайдзен: безперервне вдосконалювання, відданість і простота

Філософія Кайдзен: безперервне вдосконалювання, відданість і простотаНа передових японських фірмах кожен співробітник вносить він кількох десятків до кількох сотень рацпропозицій у рік, і практично всі рацпропозиції реалізуються, причому дуже швидко. Як їм це вдається? Вся справа у філософії Кайдзен – безперервного вдосконалювання й росту, що лежить в основі успіху японських фірм.

На фірмі Tôhoku Oki Electric Co. кожен співробітник у середньому щорічно висуває 570 рацпропозицій, тобто приблизно 2 рацпропозиції кожного робочого дня, причому в письмовому виді.

Секрет успіху в простоті. Заповнення простої форми вимагає всього 3 хвилини. Рацпропозиція швидко схвалюється безпосереднім начальником. Співробітникові відразу даються повноваження на її реалізацію, а безпосередній начальник відправляє цю рацпропозицію в загальну базу даних фірми, щоб інші також могли нею скористатися.

Одним із найскладніших аспектів впровадження й реалізації стратегії Кайдзен у будь-якій організації є закріплення первинних успіхів і поступове перетворення Кайдзен у природний стиль роботи на майбутнє.

Коли компанія здійснює які-небудь нововведення, такі як тотальне управління якістю або створення ініціативних груп підвищення якості, вона домагається спочатку деяких успіхів. Однак незабаром сліди цього успіху зникають, як спалахи салюту темним вечором. Через деякий час нічого, окрім приємних спогадів не залишається, а керівники компанії починають шукати, яку б ще модну штучку спробувати впровадити.

MUST READ:  Сила первинних припущень

Це трапляється, у першу чергу, тому, що в компанії не виконуються перші три з найбільш важливих умов впровадження й реалізації стратегії Кайдзен на підприємстві:

1. Активна відданість Кайдзен із боку топ-менеджерів
2. Активна відданість Кайдзен із боку топ-менеджерів
3. Активна відданість Кайдзен із боку топ-менеджерів
4. Створення організації, налаштованої на безперервне покращення і відданої Кайдзен
5. Призначення найкращих співробітників на посади з управління процесом Кайдзен
6. Регулярні тренінги і навчання
7. Створення і здійснення покрокового процесу впровадження Кайдзен

Всі умови важливі. Однак без активної підтримки з боку топ-менеджменту кожної ініціативи, всі спроби впровадження Кайдзен не будуть давати довгострокових результатів, навіть якщо виконана вся решта умов.

За матеріалами книги Массакі Імаї “Гемба кайдзен”