Притча: Спекуляція – образливе слово для продавця

Притча: Спекуляція – образливе слово для продавцяОдного разу учень сказав:

“Учителю, на днях я зустрів свого друга дитинства. Виявилося, що він тепер живе у цьому місті. Коли я сказав, що займаюся торгівлею, він скривився. А коли я запитав, чому, він пояснив, що вважає всіх торговців спекулянтами, тому що вони купують дешевше, ніж продають, і наживаються на простих людях”.

– І що ти відповів йому? – зацікавився Учитель.

– Я перевів розмову на іншу тему, ми стали говорити про наших колишніх друзів, про політику…

– Зрозуміло, ти не знайшов слів… – засмутився Учитель.

– Так, і я хотів попросити тебе допомогти знайти їх.

– Гаразд, – Учитель кивнув, – я на твоєму місці попросив би приятеля уявити, що у світі раптом зникли всі продавці. Мені просто дуже цікаво, як би твій приятель забезпечував своє життя? Він їздив би на ткацьку фабрику, щоб купувати одяг собі і своїй сім’ї, їздив би по селянах, щоб купувати їжу… їздив би по письменниках, щоб прочитати їхні рукописи, – тут Вчитель засміявся. – Я уявив собі твого приятеля, як він поспішає на паперову фабрику за туалетним папером! – Учитель витер очі і продовжив:

MUST READ:  Притча: Розум чи авторитет?

– Я б після цього ще запитав його, чи залишився б у нього час на те, щоб працювати. До речі, – сказав Учитель, – а ким він працює, цей твій приятель?

– Він помічник якогось політичного діяча.

– А, – відповів Учитель, – тоді все зрозуміло.

Це одна із небагатьох історій про Вчителя, яка хоча б опосередковано пов’язана із політикою. Учитель не дуже любив політику і політиків, і завжди намагався уникати цієї теми.

Автор притчі: Тадао Ямагучі, книга “Путь торговли” (рос.)