Торговельні марки, ім’я яких стали загальними

Торговельні марки, ім'я яких стали загальнимиПерехід торговельної марки в ім’я загальне – добре це чи погано? З одного боку, це грає на руку компанії, завдяки ототожненню у свідомості споживача товарного знаку з категорією в цілому. Однак, є й певна небезпека: перехід товарного знаку в загальне вживання як назви товарної категорії призводить до припинення його правового захисту й відкриває можливість його використання будь-якому виробникові, пише рекламний портал Adme.ru.

Компанії, чиїм товарним знакам загрожує подібна небезпека, вживають серйозних рекламних та PR-зусиль для запобігання переходу торговельної марки в ім’я загальне. Характерним прикладом може служити компанія Xerox (англійською вимовляється як “зірокс”), якій вдалося викорінити загальне слово “xerox” з англійської мови, замінивши його на photocopier/photocopy.

Акваланг
Легкий апарат для дихання під водою. Зараз товарний знак Aqua-Lung належить U.S. Divers.

Аспірин
Ацетилсаліцилова кислота (протизапальні, жарознижуючі й болезаспокійливі ліки). Товарний знак Bayer.

Аеробус
Широкофюзеляжний пасажирський літак від французької фірми “Airbus”.

Вазелін
Продукт переробки нафти, що застосовується у косметичному виробництві. Vaseline є товарним знаком косметики фірми Unilever (раніше належав винахідникам вазеліну Chesebrough-Ponds).

Героїн
Цей товарний знак також був придуманий компанією Bayer. Уважається, що назва “героїн” походить від слова heroic – “героїчний”. Препарат продавався як заспокійливий засіб при кашлі, і як заміна морфію, що викликав звикання. У 1913-му році Bayer зупинив виробництво, але бренд буде жити ще довго. До речі, Новокаїн – теж є товарним знаком, придуманим як знеболююче (непатентоване ім’я – прокаїн).

Диктофон
Пристрій запису мови. Компанія Dictaphone за свою історію безліч разів міняла власника, і зараз входить у Nuance Communications.

Дихлофос
Будь-який інсектицид в аерозольному впакуванні. Одержав свою назву завдяки радянському інсектициду “Дихлофос”.

Джакузі
Гідромасажна ванна. Назва походить від північноамериканської фірми Jacuzzi Inc., яка організувала масове виробництво. Компанія заснована в 1917-му році емігрантом з Італії, на прізвище Jacuzzi. Існує й понині.

Джип
Джип – термін, яким у багатьох країнах називають автомобілі підвищеної прохідності. В останні роки Chrysler наполягає на використанні терміну “позашляховик”, незважаючи на те, що слово “джип” споконвічно було загальним в англійській мові (жаргонізм, утворений від абревіатури GP – general purpose, “загального призначення”). Слово утворене від абревіатури JP (Джей-Пі) у назві автомобіля “Willys JP”, що випускався компанією “Вілліс” під час Другої Світової війни.

Ескімо
Вершкове морозиво на паличці, покрите шоколадною глазур’ю. Винайдено в першій половині 1920-х років.

Йо-йо
Іграшка, маховик на мотузочці. Одержала назву на честь Yo-Yo Manufacturing Company (відкрита в 1928-му). В 1965-му році суд уклав, що слово “yo-yo” є загальним.

MUST READ:  Як уникнути розповсюджених помилок у соціальних медіа

Карт
Легкий гоночний автомобіль. Фірма Go-Kart збанкрутувала в 1962-му році.

Кеди
Слово “кеди” походить від американської взуттєвої фірми “Keds”, заснованої в 1916-му році. Легке спортивне взуття, створене спочатку тільки для занять спортом, незабаром стало повсякденним взуттям для багатьох людей. Цікаво, що автори назви “Кеди” ледве не назвали їх іншим словом – “Педи”, але вчасно одумалися.

Коньяк
Міцний алкогольний напій, виготовлений у місті Коньяк у Франції. Як наслідок, всі подібні бренди на території СРСР стали називати коньяком.

Кульман
Креслярський комбайн. Споконвічно Cullman – німецька фірма, що їх виготовляла. “Дошку для креслення” найчастіше називають “кульманом” незалежно від походження.

Лайкра
Lycra – синтетичне волокно, що застосовується для шиття одягу, яке обтягає. Товарний знак належить фірмі Invista.

Лего
Конструктори на основі кольорових цеглинок, коліс, фігурок людей й інших частин, з яких можна збирати моделі практично всього, що завгодно. Lego – бренд групи компаній LEGO Group.

Лейкопластир
Медичний пластир для кріплення пов’язок. З 1921-го по 2003-ий роки товарний знак належав Beiersdorf AG, a з 2003-го – фірмі BSN medical Gmb.

Магнітофон
Пристрій для запису звуку на магнітну стрічку і його відтворення. Марка першого комерційного пристрою для запису звуку на магнітну стрічку німецької компанії AEG (ліквідована в 1997-му), випущеного в 1935-му році.

Мультилок
Автомобільний замок високої надійності. Фірма Mul-T-Lock існує й понині.

Наган
Модель револьвера, створена Леоном Наганом (Бельгія, 1892). Завдяки громадянській війні, назва “наган” закріпилася за будь-яким револьвером (не тільки системи Нагана). Зараз слово майже втратило загальний статус.

Нейлон
Nylon, товарний знак DuPont. Став загальним для позначення тканин різних типів.

Одеколон
Від французького бренда “Eau de Cologne”, буквально – кельнська вода. Парфумерна продукція для чоловіків. Є товарним знаком, що належить спадкоємцям Йоганна Фаріни.

Памперси
Торговельна марка компанії Procter & Gamble. Одноразові підгузки з вологовбирною речовиною. “Памперсами” називають всі підгузки, а не тільки вироби від компанії P&G. У цей час бренд витиснув слово “підгузок”, воно стало мало використовуватися.

Патефон
Переносний компактний грамофон фірми “Паті”. Відповідно грамофонні пластинки до нього носили офіційну назву “диск Паті”.

Поролон
Торговельна назва еластичного пінополіуретану. Основним його постачальником у СРСР була норвезька фірма “Porolon”.

Портвейн
Спеціальне кріплене вино, вироблене на півночі Португалії (район ріки Дору). Хоча за міжнародними стандартами портвейном може називатися тільки відповідне кріплене вино з Португалії, в Україні й інших країнах світу також випускають вина з такою назвою.

MUST READ:  Міфи та легенди брендів: Procter & Gamble

Примус
Гасовий пальник для приготування їжі. Товарний знак фірми Primus AB.

Різограф
Дуплікатор, копіювальний апарат, що використовує метод трафаретного друку. Товарний знак Riso Kagaku Corporation.

Скотч
Слово утворене від англійського Scotch tape – “шотландська стрічка” – товарний знак рулонної клейкої стрічки корпорації 3M. Формально, скотчем можуть називатися лише стрічки компанії 3М, тому що “Scotch” – бренд цієї компанії.

Суперклей
Клей, що швидко схоплюється. Власник бренда – фірма Super Glue Corp. – існує й понині.

Телетайп
Пристрій, що друкує текст на стрічці. Фірма Teletype Co. існує й понині, спеціалізується на навігаційних апаратах.

Телетекст
Система передачі структурованих текстових сторінок паралельно стандартному аналоговому телевізійному сигналу. Фірма Teletext Ltd. існує й понині, спеціалізується на супутниковому телебаченні.

Термос
Сосуд Д’юара, призначений для теплоізоляції продуктів харчування. Товарний знак Thermos Gmb. У багатьох країнах визнаний загальним і втратив статус товарного знаку.

Тефлон
Teflon – товарний знак DuPont. Застосовується як антипригарне покриття для сковорідок.

Тосол
Марка антифризу, створеного в СРСР. Слово “тосол” утворене з: “ТОС” – технологія органічного синтезу, і “ОЛ” – за хімічною номенклатурою речовин це закінчення показує, що мова йде про спирт (етиленгліколь – це двоосновний спирт).

Унітаз
Багато хто помилково вважають, що звичне слово “унітаз” є скороченням від “універсальний таз”. У часи СРСР ці раковини поставлялися іспанською фірмою Unitas (“Єдність”), звідси й назва. “Unitas” випускала унітази з 1909-го року.

Фен
Споконвічно ці товари для сушіння й укладання волосся випускалися тільки фірмою Foen. Перший спеціалізований прилад для сушіння волосся, прабатько сучасних фенів, з’явився в 1900 році у Німеччині. Назва “фен”, що ввійшла в багато мов, пов’язана із зареєстрованою німецькою маркою Foen, а саме слово “фен” означає теплий альпійський вітер.

Фломастер
Від торговельної марки Flo-Master, фетрова капілярна ручка.

Фотошоп
Графічний редактор Adobe Photoshop. З “Фотошопом” стали асоціювати будь-яку комп’ютерну обробку зображення, незалежно від того, за допомогою якого графічного редактора вона здійснюється.

Фрукт “Ківі”
Оригінальна назва фрукта – Китайська актинідія. У Новій Зеландії цей фрукт продавався постачальником під придуманою маркою Kiwi.

Чупа-Чупс
Зараз так називають будь-який льодяник на паличці. Товарний знак Perfetti van Melle.

Шампанське
Легке біле гристе вино із провінції “Шампань”.