Перевірте свою креативність: 5 класичних вправ для оцінки креативності

5 класичних вправ для оцінки креативності Людський розум один із найбільш загадкових та непізнаних “механізмів”. Коли йдеться про креативність, то тут справа ще більше ускладнюється. Численні дослідження стверджують, що креативність може підвищуватися внаслідок тривалого відпочинку, вміння швидко переключати свою увагу з одного предмета на інший чи навіть завдяки алкогольному оп’янінню.

Онлайн-журнал 99 percent зібрав п’ять вправ, які допоможуть вам оцінити свою власну креативність.

1. Тест на альтернативні способи використання. Цей тест дозволяє оцінити вашу креативність, спонукаючи задуматися про використання звичних предметів (стілець, чашка, кава чи цеглина) максимальною кількістю альтернативних способів. Ось кілька способів використання звичайної скріпки:

– скріплення кількох листків паперу;
– запонка;
– сережка;
– імітація міні-тромбону;
– річ, яку можна використати для натискання “прихованої” кнопки рестарт на роутері;
– тримач для дротів навушників;
– закладка…

Спробуйте себе у цій вправі. Як багато способів використання ви можете вигадати для, скажімо, ложки?

2. Незакінчена фігура. Цей тест було розроблено у 60-их роках минулого століття психологом Елісом Полом Торрансом (Ellis Paul Torrance) і його завданням було стати креативною альтернативою тесту IQ. Ваше завдання у цьому тесті – закінчити малюнок, базуючись на простій фігурі, яка нанесена на листку.

MUST READ:  Техніка квоти ідей: як збільшити свої ментальні м’язи

Ось як виглядають деякі фігури:
creative image

А ось що вийшло в результаті:
creative image

3. Загадки. “Коробка без петель, ключа чи кришки, але при цьому приховує золотий скарб. Що це таке?” це загадка Більбо Бегінса у книзі “Хоббіт”. Загадки пропонують запитання, на яке, здається, немає відповіді, аж поки рішення раптом не виникає у вашій голові, як прозріння.

Психологи використовують загадки для оцінки креативного потенціалу та конвергентного мислення. На відміну від тесту альтернативних способів використання, тут ви повинні прийти до єдино-правильного рішення. Ось одна з таких загадок:

“Чоловік 20 разів укладав шлюб у маленькому містечку. Всі жінки, які брали участь у цих шлюбах, досі живі і жодна із них не розведена. При цьому чоловік не порушив жодного закону. Хто цей чоловік?”

Спробуйте знайти відповідь на це запитання самостійно.

4. Віддалені асоціації. Цей тест пропонує вам три слова, між якими, здавалося б, немає жодного зв’язку. Наприклад: Падіння – Актор – Пил. Вам потрібно знайти четверте слово, яке б об’єднувало ці три слова. В наведеному вище випадку це слово – зірка (падаюча зірка, кінозірка та зоряний пил).

MUST READ:  10 найпопулярніших методик для генерування ідей

Ви не зможете розв’язати це завдання, якщо будете намагатися відшукати схожі риси трьох об’єктів – адже між ними немає нічого спільного. Натомість, тут, як і у випадку із загадками, вам допоможе прозріння. Ось кілька таких тріад, які допоможуть вам протестувати власну креативність:

Час – Волосся – Дорога
Біль – Мисливець – Капуста

5. Проблема зі свічкою. Цей тест вважається класичним завданням для оцінки здатності креативно вирішувати проблеми. Він був вигаданий психологом Карлом Данкером ще у 1945-му році. Людині, яка брала участь у тесті, коробка канцелярських кнопок, пачка сірників та свічка. Завдання полягало в тому, щоб прикріпити свічку до стіни таким чином, щоб при горінні віск не капав на стіл, який знаходиться під свічкою.

creative image

Якщо раніше вам не доводилося вирішувати цю задачку, то пропонуємо також спробувати вирішити її самостійно.