Притча: Як вороги можуть принести вам користь

В одній державі настільки вірили у провидіння, що у них був такий звичай: кожному засудженому на смерть перед стратою пропонувалося тягнути жереб долі. У мішечку були всього два папірця — «життя» і «смерть». Якщо засуджений витягав перший папірець, його милували. Якщо другий — вирок відразу приводили у виконання. Таким чином, у кожного засудженого була надія до самого останнього моменту, а у суддів був додатковий голос «згори» за або проти прийнятого ними рішення.

Якось один чоловік відкрив свою справу, котра потроху процвітала. Але разом з успішністю, як це часто трапляється, з’явилися недоброзичливці. Вони спочатку наклепами домоглися арешту, а потім і підписання йому смертного вироку.

Знаючи про те, що у засудженого завжди є шанс на порятунок, вони обманом викрали з мішечка папірець із написом «життя» і додали другий — із написом «смерть». Таким чином вороги не залишили чоловіку жодного шансу врятуватися — який би папірець він не витягнув, його чекав смертний вирок.

MUST READ:  Притча про щедрість

Але у цього чоловіка були і друзі. Вони дізналися про підступи ворогів, проникли до засудженого до в’язниці і розповіли, що в мішечку на нього чекають два «смертельних» папірця. Друзі радили розповісти про це суддям і настояти на перевірці мішечка з жеребом.

Але, як не дивно, засуджений зрадів цій звістці, попросив нікому про це не розповідати і повідомив, що це врятує його. Друзі вже вирішили, що у нього перед смертю затьмарився розум, але він умовив їх зберігати мовчання.

Наступного ранку чоловік витягнув жереб долі і… його відпустили на свободу.

І друзі, і вороги, знаючи про два смертельні вироки в мішечку, дивувалися: як він зміг вийти з такого, здавалося б, безвихідного становища?

А чоловік вчинив так: витягнувши папірець із мішечка, він, не читаючи, відразу проковтнув його. У суддів не залишалося іншого вибору, окрім як подивитися, який папірець залишився в мішечку. А оскільки там була «смерть», то було офіційно встановлено, що чоловік витягнув «життя».

MUST READ:  Притча: Приховані глибини

Таким чином вороги, готуючи людині вірну загибель, мимоволі привели його до спасіння.

Не забувайте: вороги і неприятелі від поганого життя не з’являються. Якщо вони у вас є — значить, ви гідні того, щоб вам заздрити. А у будь-якої талановитої людини недоброзичливці будуть завжди — лише в силу того, що не всі таланти дісталися їм.

Ілюстрація: Depositphotos.com